Wednesday, December 29, 2010

lain kali,dengar cakap mak!!!

Rabu , 29.Disember.2010 , pukul 6 lebih...
satu kejadian yang mengejutkan telah berlaku di ruang tamu kediaman kami....ketika itu aku dan femili aku tengah buat kerja masing2...ada yang tonton tv,ada yang mandi,yang curi2 makan pun ada....apa yang aku tengah buat,aku mesti la tengah tonton Tv...ohohohoho...
anak2 sodare aku terutamanya afiq & aniq tgh main ngan abg aku kat ruang tamu....tengah2 diaorg syok main,tiba2.......
"waaaaaaa......."
si aniq menagis...ntah kenapa dia tiba2 mcm tu...mak dia tanya la kenapa...dia tak menjawab tapi terus menangis....mak dia tanya abg dia,Afiq.kenapa adik nangis?abg dia pun tak tau...tapi si aniq ada la tujuk kat kaki dia menunjukkan bahawa kaki dia yang sakit...lepas tu,pujuk punya pujuk...baru la si aniq reda....tapi masih teresak2 menahan tangis....
mak dia pun ajak la dia g bersihkan diri dia....beberapa minit kemudian,mak dia datang dgn membawa berita kenapa dia menangis....rupa2 nya,si Aniq neh nangis sbb buah pisang yang dia makan tu terjatuh...dia takut mak dia marah ngan dia sebab menjatuhkan makanan....

=.=????

apa la...sbb buah pisang jatuh pon nak nangis....buang masa aku je...kalau taknak kena marah,jgn la makan sambil main..dengar la apa yang mak kita cakap...siapa yang susah kalau tak dengar cakap mak sendiri,kita jugak....ahahahahaha


Wednesday, December 22, 2010

Kurang ajar!!

Cicak!!
makin hari aku makin benci ngan makhluk neh...
aku bukannya sengaja nak benci ngan binatang kecik neh...
dia yang paksa aku...
nak tau kenapa??
sebab...malam lepas aku ngan kakak aku tidur kat ruang tamu...
nak tengok Tv lewat malam la katakn....
masa tu aku dah kat luar...nak tido dah...mata neh memang rasa taknak terbukak dah...
siap pasang penutup mata dah...
akak aku time tu pulak masih dalam bilik..berblogging..
time aku nyenyak2 tido...rasa mcm mimpi pun ada jugak...rasa macam ada yang meraba pipi aku...lembut sangat rasa nya...geli aku dibuatnya...
aku raba la sikit benda tu...
tiba2 benda tu lari dengan sepantas kilat melalui atas dagu aku neh...
cepat2 aku bangun dengan perasaan yang terkejut...
tak jadi mengantuk aku dibuatnya..
time aku angkat tu aku dah nampak benda yang berpijak atas muka aku sbntr tadi...
baru aku tau yang benda tu sbnrnya anak cicak...
kurang asam punya cicak....mak ko tak ajar cara beradab ke hah...
pastu aku menuju ke bilik mendekati akak aku yang masih tak tau apa yang jadi kat aku sebentar tadi....
pastu aku g luar aku sumpah seranah benda tu...
dah aku puas mnyumpah-nyumpah cicak tu,aku g sambung tido balik...
takut jugak aku kalo cicak tu datang balik bawak mak bapak sefamily dia g pijak muka aku lagi time2 aku tgh tido...
aku berfikir sejenak...kalo la aku neh ada kuasa...memang aku dah tukarkan cicak tu jadi macam neh...

kalo cicak tu comel macam neh ok la jugak...
hishh...macam2 je kerenah binatang kecik neh...tak puas ngan berak sesuka hati...g pijak muka org pulak...tak boleh jadi neh...
huh....


kesah aku...!!


cute x budak tu?hehehehe...sebenarnya aku pun tak tau siapa budak kecik tu..ntah budak Korea mana ntah...aku jumpa kat internet....eh..bukan aku yang jumpa...kakak aku...tengah2 cari gambar artis Korea semalam..tiba2 keluar pulak gambar budak kecik neh...nampak cute...sebab tu aku suruh akak aku save...huhhuu...tapi,bukan tu yg aku nak citer ari neh..lain...

Coba korg tengok gambar kat bawah neh....cantik tak...korg rasa kat mana neh...huhuhu...bagi kwn2 sekampung aku yang di sayangi..aku rasa korg tau kat mana nie kan...ahahaha...
neh la tempat aku ngan kakak n ank2 sodare aku slalu jogging petang2...tempat neh dekat ngan rumah aku je..ko jalan kaki pun boleh...kalau nak pakai moto ke kereta ke,tak kan sempat panas pun enjin korg d sebabkan jarak nya yang terlalu dekat...huhu...nama tempat neh "Taman Lalu Lintas"...taman neh la tempat pertandingan Lalu Lintas Shell selalu di adakan....memang dari zaman aku kecik2 lagi aktiviti tu di adakan kat sini...hmm...baru hari tu waktu kiteorg dinner kat rumah,abg aku ada cerita kat kiteorg ttg masa lampau beliau...ecewah...agak seram la jugak bunyi nya...bukan "agak".."memang"..memang seram...habis terangkat bulu2 roma kiteorg yang mendengarnya secara live dari empunya diri yang pernah melaluinya...hehe..dia cakap dia pernah jumpa "benda" tu kat taman neh...time tu dia masih lagi student kat SMK Bandar Sarikei pada tahun 1990 lebih macam tu la......ehehehehe...form berapa ntah...dalam pukul 10 lebih waktu malam la dia ngn kawan2 dia jumpa ngan "benda" tu...dia cakap "benda" tu yang dia nampak mcm benda tu merenung dia ngan kawan2 dia..pastu slowly "benda" tu bergerak menuju ke tempat dia org...apa lagi yang diaorg buat kalo tak lari lintang pukang....diaorg sanggup pergi panjat pagar utama taman tu utk melarikan diri...dah tu g lari kat rumah kawan dia yang sorg lagi...nasib baik rumah tu dkat je...huhu....pastu aku tak tau ape jadi...yang pastnya semua selamat...tempat tu memang agak "keras" la...kalo korg tengok pun korg akan rasa yang sama jugak..lagi pon tempat tu banyak terjadi aktiviti atau gejala2 negatif...mana tak nya...huhuhuu....jadi,kalo nak g sini,jgn g sorg2...mest ada peneman...huhuu...di sebalik kenangan yang tak indah tu,ada la jugak kenangan2 yang indah berlaku kat sini...tapi,kalo aku cerita kat sini pun tak cukup la...huhuhu..tapi yang penting semuanya berada dalam ingatan aku...huhuu...

(pembakaran secara terbuka...tak baik utk kesihatan~~!!)


hahaha....aku ngan kakak aku yg d sygi...syg u Sis...^^Y

haa...yang 3 jejaka pingitan sebelah tu la ank2 sodare aku yg d sygi...dia org neh agak nakal...eh...bukan "agak" , "memang" nakal....tapi,kalau diaorg tak ada,sunyi la family kiteorg...huhu...

hmmm...eik...ade pulak budak tu interframe lam gambar neh eik....=.="
ehehehehehehe

watchaaaa!!!

ahahaha...muka2 samseng rumah kiteorg....kecuali aku...aku budak baek jer....ahakz...XD

Update!!Update!!


Salam....
ha...meh aku kenal kan...
nie la putera baru kat dalam family kiteorg...
aku ada postkan dekat entry2 yg lepas ttg baby neh..
kiteorg panggil si comel nie dgn nama "Razi" je...
kalo susah2 jugak nak sebut,kiteorg panggil je dgn nama "Azi"..
nama glamour dia yang aku ngan akak aku slalu panggil pulak "G" jer...ahahaha
singkat n senang d sebut...
ala2 nama kawan aku la...kawan aku tu kteorg selalu pangil "GG" jer sebab nama dia yg sebeno2 nye "Azizi"...ahahahaha....senang kan...^^Y

ok...berbalik kepada cerita ttg ank sedare aku neh....
kalo korg tengok gambar dia yang seterusnya....
macam2 mimik muka yang dia boleh buat...
apa yang org slalu kata tu, "PHOTOGENIC"...
boleh d katakan macam tu la..
ha!!!
tapi yang sebeno2 nyer..
tu secara kebetulan je....
tapi memang ternyata muka dia chomel la..kalo tak posing pon ok per...
tapi,kalo nak jugak dia neh posing,ha..pandai2 la ngko mengagah2 budak neh..
kalo tak diagah2 budak neh,takkan la ngko tengok dia senyum smpai ke telinga...
stakat nak sengih cam kerang busuk tu dah biasa dah...tak payah diagah pun tak pe...
korg biar la dia main sorg diri atau suruh je dia tengok tv mcm gambar kat bawah neh...gerenti senyum punya..

(Azi paling suka tengok channel kartun yang kat channel 613 tu...^^)

Budak neh memang tak memilih kalo bab2 tengok Tv neh...ada satu masa tu.aku tengok Korea...Part kumpulan girls korea tu nyanyi sambil menari,dia start la sengih sorg diri...terutamanya time kumpulan Girl's Generation(SNSD) tu menyanyi...dia org punya tarian boleh tahan,muka punya cantik n pakaian dieorg pun boleh tahan jugak keseksiannya..apa lagi Si Azi neh...bukan main lagi senyum sorg2...ada kalanya suara dia ketawa tu sampai jugak ke telinga kiteorg...tapi yang aku heran nya,setiap kali group neh buat persembahan tu la dia teruja..fikir puya fikir,akhirnya aku ngan kakak aku buat keputusan,memang sah2 budak neh minat ngan kumpulan SNSD neh...hahahaha...

Neh la Kumpulan yang Azi minat tu..SNSD..cantik kan
(antara kump Korea yg aku minat)

hmm....bercerita tentang gambar2 yg aku ambik neh..cantik jugak eik...ekekekekekeke
tu pun dah berapa kali snap dah gambar2 tu...
gambar2 yang tak cantik tu aku tapis2 kan...
jadi yang tinggal nye,sikit je...tak banyak pun...
tu pun ada yang tak berapa nak diterima la d sebabkan masalah2 tertentu..disebabkan sikit aje yg tinggal aku terima la jugak...huhuhu
tu sebab la aku mengedit gambar2 nie semua..
disebabkan aku minat bidang2 yg berkaitan ngan gambar nie,aku rajin la nak mengedit nya...
kalo tak,tak kan jadi secantik tu gambar2 yang ada neh...chewahhh....angkat bakul sendiri la pulak..tak malu...ahakzzz....XD
ok la...aku bagi korg tengok gambar2 dia yang aku rasa cantik n kiut- miut....huhuhuhu...ok..enjoy!!

pipi dia yg montel tu selalu jadi sasaran *kish2* aku...uhuhuhu

merenung bantal nampak...^^

kebanyakan org tegur mata si Azi neh.....sepet..ala2 mata org Chinese...ahaha..
mana tak nya...nenek dia a.k.a mak aku keturunan Chinese...tu sebab la..ahahaha

gambar neh diambil sebelum si Azi g mandi...Akak aku a.k.a Udak yang ambik gmbr neh..

Senyum Sokmo!!^^Y

Saturday, December 11, 2010

Apa yang Menarik sangat???


"Diari Yayah"

"Novel Cinta 3 Suku"

Salam...
hah...
novel2 atas tu merupakan novel yang aku dah baca..
aku sayang sgt ngan novel2 neh...
aku dah baca berulang kali,tapi x jemu pun...
yang aku paling suka novel "Cinta 3 Suku" tu..
best sangat...
tapi kalau diikutkan,2 2 novel tu memang best...
ada satu lagi novel yang aku minat n baru2 neh aku baru beli,novel remaja "Seperti Keju & Coklat"...tu pu best jugak...
& tak dapat d nafikan,novel "Bayangan Rindu" jugak la novel yang paling2 best pernah aku baca...kalau tak pun novel "Semusim Rindu"...
novel pengarang jantung...ahahahaha..
yang membezakan nya,yang novel "Diari Yayah tu untuk remaja n yang novel lagi satu tu novel utk org2 dewasa...
tapi aku baca gak...
ahahahha...
dah namanya bahan bacaan kan,..
jangan lepaskan peluang dengan membaca buku2 macam neh...
huhuhuu...
daripada kita dok melepak tak buat apa2,baik baca buku...
kan.kan...
tu la hobi aku time cuti neh tadi...
kalau aku memang free sgt2 n boring dah sampai tahap gaban org cakap selalu tu,aku isi la masa aku ngan membaca neh...
ha..
kan terisi sikit masa aku...
huhuhuhuu...
kalau tak pun aku online..kalo tak fesbook,tulis blog....
heh...tapi baru tadi aku online main frenster pulak...hahahahaha
lama gak aku tak bukak aku punya frenster tu...
rindu pulak aku nak open account aku tu...
apa yang aku buat,tak lain & tak bukan,tukar aku punya primary pict tu hah...
layout aku belum tukar lagi...aku bercadang nak tukar esok je la....
lagipon,site tmpt layout frenster tu x dapat bukak lagi...
tu yang malas tu...T T
heh...
keluar topik la pulak...
huhuhu...
berkaitan ngan novel tadi...
apa yang aku boleh cakap sekarang neh,aku mmg sangat meminati buku2 keluaran PTSOne & Alaf 21...
kalau diikutkan,aku nak buat satu koleksi utk Siri PTSOne & Alaf 21 neh...huhuhu
boleh la aku baca balik apa yang aku baca pada masa akan datang..
jadikan kenangan....huhuhuu
& apa yang aku inginkan n angan kan,aku teringin menjadi seornag penulis novel...
macam best je...
walaupun nampak macam susah,tapi tak salah kalau kita ingin mencuba kan...
harap2 trcapai la hasrat aku tu...ahahahahaha

ok la...
mata aku pun dah mengantuk dah neh...
jadi dengan ini,aku ingin mengundur diri daripada blog neh buat semantara waktu....
kalau ada kesempatan,esok la aku sambung merapu kat blog neh eik...
hahahaha...
gian jugak la aku menulis neh sampai tak sedar jam dah pukul berapa...
huhuhuhuhu...
ok...da..da...
Assalamu'alaikum W.B.T..

Sampai berjumpa lagi ya!!!^^Y

Saturday, November 27, 2010

Siapa Nak Cepat KAYA!!



Salam...
hari neh aku nak cakap sikit pasal haiwan atas neh...
aku dapat tau yang haiwan neh boleh buat kita kaya...
persoalan nya betul ke tidak....
jawapan nya kebanyakannya,YA!
Ya!Binatang neh boleh buatkan seseorang itu kaya...
tapi,tengok keadaan binatang tu la...
aku ada search kat wikipedia tentang cicak neh..
boleh tahan jugak la informasi2 tentang cicak neh yang aku dapat...
antaranya ialah:-

Tokek adalah sejenis cicak yang terdapat di timur laut India dan Bangladesh, seluruh Asia Tenggara, Filipina hingga Indonesia dan New Guinea Barat.
"Nama binomial:Gekko gecko (Linnaeus, 1758)"
Dalam bahasa lain haiwan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggeris).

Persoalannya,apa yang best sangat cicak neh?apa yang spesel tantang cicak neh?
jawapannya:-

DAGING TOKEK = mampu merawat penyakit asma dan penyakit kulit seperti kudis, gatal-gatal dll..

LIDAH DAN HEMPEDU TOKEK = di kaji mampu menyembuhkan HIV AIDS dan di sebabkan hal ini harga tokek mencecah jutaan ringgit seekor.


aku jugak ada dapat informasi tentang harga Cicak neh:-

HARGA TERBARU UNTUK TOKEK !!

400g = rm 400K
500g = rm 800K
600g = rm 1 JUTA
700g = rm 2 JUTA
800g = rm 3 JUTA
900g = rm 4 JUTA
1kg = rm 8 JUTA
2kg = rm 13 JUTA

informasi2 tu aku dapat dari Facebook...huhuhuhu....

"Cecak yang berukuran besar, berkepala besar. Panjang total mencapai 340 mm, hampir setengahnya adalah ekornya.

Dorsal (sisi punggung) kasar, dengan banyak bintil besar-besar. Abu-abu kebiruan sampai kecoklatan, dengan bintik-bintik berwarna merah bata sampai jingga. Ventral (perut, sisi bawah tubuh) abu-abu biru keputihan atau kekuningan. Ekor membulat, dengan enam baris bintil; berbelang-belang.

Jari-jari kaki depan dan belakang dilengkapi dengan bantalan pengisap yang disebut scansor, yang terletak di sisi bawah jari. Gunanya untuk melekat pada permukaan yang licin. Maka, dari sisi atas jari-jari tokek nampak melebar."-informasi2 dari wikipedia..

nah...tu aje la yang aku dapat tentang cicak Tokek neh...

lain masa aku cerita tentang benda lain pulak...hahahahahaha..

tapi sebelum tu,aku bagi la org2 yang view aku punya page neh menjamu gambar2 Cicak Tokek yang aku dapat dari internet..hahaha

ok...semoga hepi tengok gambar2 neh n cuba2 la carik kat tempat korg kot2 ada terjumpa n boleh jual kan...hohohoho







Wassalam!!!^^Y



Monday, November 22, 2010

Tumpah nya darah seorang BUDAK!!

Salam...
aku nk cerita cket....
hari neh aku menyaksikan eksiden yg mnyebabkn seorg budak perempuan neh cedera...
kesian aku tengok...
nasib baik hidup lagi (x pengsan)..
ngeri aku tengok..
insiden tu brlaku kat perkarangan rumah kiteorg..
budak neh sbnr nye ank sodare aku...
tadi dia neh tgh main kejar2 ngn abg2 dia....kiranya dia neh memang nakal tahap dewa lah katakan...
Tp,malang x berbau , dia akhirnya tewas juga..
jatuh tersungkur jgk la dia akhirnya...
time aku dengar je sore dia menangis,aku dh tau dh mest ada perkara yg siries berlaku neh...
kalo dia menangis , macam yg Mak aku selalu cakap , boleh kiamat dunia d buatnya...
aku datang mendekati tempat kejadian..
tup tup aku tengok,bibir dia dh bertukar jadi bibir Angelina Jolie dh....
aku rasa bibir dia neh lagi seksi...mana x nyer , kalo bibir dh terhantuk kat simen then trkena plak bahagian yg ada gigi , isk...x dapat aku bayangkan...
tambah lagi darah yg mengalir tak terhenti kat bibir dia tu...
eee...aku neh sbnrnya pantang tengok darah...
tengok darah sikit je,aku mesti rasa lain macam....
nak muntah ada,kecut perut ada..ha...kalo yg melibatkan kecederaan yg teramat parah tu,lagi la...aku rasa boleh koma aku di buat nya...
hahaha....nasib baik time neh dia dh ok.tap macam ada la trauma sikit2...
petang tadi dia tidur pun ada sesekali dia mengigau...
agak nya mengigau pasal tu kot....
huhu...sayu hati aku tengok..
hmmm...takpe la sygku....esok2 baik la tu....
ok la....aku dh mengantuk neh....jam pun dh menunjukkan 12:59 am dh....
aku berhenti d sini dahulu...
wassalam...

Friday, November 19, 2010

Yey~~!!

Salam...
yey~~!!
Kakak aku balit hari tok!!!
x lamak gk smpe koh!!!
huhuhuhuhu....
ku meriduinya!!!
^^Y

Monday, November 15, 2010

Kenangan Terindah!!!

Salam...
Hai!!!
Aku gk rah Sugar bun tok ngn kwn2 ku yg dsygi!!!
hahahahaha...
gik makan2 tok...
lak I upload pic ku ngn kwn2 ku k!!
Salam..^^

Tuesday, November 9, 2010

Mission Complete!!!

Yey!!!
aku dh berjaya melakukn nya sekali lagi!!!
aku dh deactivate kn aku punya FB!!
hahahahaha!!
my sis punya pn aku dh deactivate kn..
abg aku pn dh deactivate jgk...
x per2....ianya hanya sementara shj...
x lama tu....
klo bleh aku nk biarkn smpai aku habis SPM!!!
hohohohoho...
insya Allah!!
^^

Friday, October 29, 2010

indah...indah...

Assalamu'alaikum....
haaa....
tadi kter ckp nk blajo dulu kn....
x leh....x leh...
idea maseh mai neh ha...
klo d tangguh2 nanti x trtulis plak....
kan...kan...kan...
^^Y
ptg tadi aku d twr'n utk memandi'n ank saudara aku yg c Razi neh...
hehehehe...
aku pun nk la...
blajo memandi'n baby....
1st time gitu...XD
sbb dgr2 aku yg kontrak jaga c Razi tu time cuti nanti...
jad aku buat la prsediaan awal...
hehehehe....
mmg ssh jgk la memandi'n baby neh sbb bdn dierorg maseh lmbut lagi....
x leh sbrngn...
klo nak buat n bagi dier susu botol,mmg dah pas dh...hehehe
neh nak bagi mandi ader gugup la ckit,katekan...
hehehehe...
okeh la....
klo sis2 aku yg d perantauan tu rindu ngn anak2 kat sini...
neh,eden beri la sis2 kat sane tu tengok serba serbi gambr dieorg...
sori ler...gambar anak2 yg len tu x der eden ambik utk u ol..yg neh jer ader..

haaaa...
yg bawah neh gambar malam tadi...
time tu c Razi maseh tdo...c kak Aisyah plak tgh kish2 dahi adik Razi...
mmg pantang klo x kacau Razi tdo...hehehehe...^^


yg neh plak baru jer tadi aku ambik...
tdo lagi...
isk3....=.=


ok la...
smpai sini jer coretan ku...
klo ader mase aku tulis la lagi eik...
^^Y
biye...biye...
Wassalam......^^

Corat Coret~~!!

Assalamu'alaiku W.B.T...^^
Lme dh x on9...isk2...
trutamanya merapu kat blog neh...
hahahahaha...
aku bru jer mengupdate aku punyer blog...
maklum la...
melepas rindu la name kan...
x per2...
x lamelag cuti...haaa...
time tu la kter brblog bebeno...
ekekekekekeke
anyway...
ujian blum hbs lagi...
jad...jom kter blajo...
jgn x blajo...
gagal sape yg ssh...
aku jgak...
asyik2 aku...asyik2 aku...
x habes2...
hahaha....
ok lah....
blajo ler utk esok...
sbb esok ader kelas gantian...
nsb baik jadual Jumaat...
hahahaha
ok...
da...
Wabillahitaufiqwalhidayah Wassalamua'alikum W.B.T...^^

p/s:rindu giler ngan sis aku~~!!miss u ol~~!^^Y


Saturday, September 25, 2010

di mulakan dengan Bismillahirahmanirahim...
Assalamu'alaikum w.b.t...

aku nk cter ckit ttg kejadian yg sgt2 mnakut'n aku ngn family aku...
cter dia mcm neh...
"Pada satu petang yg agak2 ceria...
aku dan kakak aku yg aku panggil kak Mah tengah bersantai2 d hadapan rumah kami...
kami duduk pada buayan yg ada d hadapan rumah kami sambil bercakap2 & memerhati ank2 saudara bermain...
tiba2,kakak aku yg sorg lagi panggil aku utk dapatkan ank saudara aku yg sorg tu,Aisyah...
sbb dia main kat tepi parit dpn rumah kami...
parit tu besar n dalam...
kalau ada budak kecik yg jatuh kat dalam parit tu lebih2 lagi kalau air pasang,arus air akan jad deras dan akan bawak sekali budak kecik yg jatuh kat dalam tu...
jad aku dgn trgesa2 mnghampiri Aisyah....
pas aku dapatkan Aisyah,aku ternampak c Amirul,ank saudara kau yg sorg lag sedang trtonggeng2 kat tepi parit utk mendapat'n bola yg jatuh kat dalam tu...
dgn sekelip mata dia jatuh kat dalam parit tu...
aku dgn tidak berkata apa2 slain menjerit nama "Amirul!!"dgn sekuat hati aku...aku terus berlari ke arahnya...
aku smpat melihat dia tenggelam sekejap dan timbul kembali...
aku smpat mncapai tangan nya yang hampir2 dibawa arus yg deras itu...
Alhamdulillah dia selamat...
aku dan kakak ku yg mnyaksikan kejadian tu hampir2 pengsan...kaki kami bergetar2 smpai rasa nak jatuh....
aku hampir2 menangis ketika mencapai tangannya...
tetapi dapat ku tahan..."
mcm tu la kisah nyer....
nervous x terkira...
aku fikir2 lagi,kalau la Amirul tu betul2 tenggelam n x naik2 lagi,aku pasti n aku mest terjun kat dalam parit tu utk dapat'n dier...
fuhhh...nasib baik dier ok....
huhuuhu....
jgn la benda neh jad lagi kat ank2 buah aku yg laen neh...

sekian...
di akhiri dengan alhamdulillah....~~!!
Wassalam...


p/s:Kak Aya,Kak Uyah,Kak Mit...MIsh u all n luv U all~~!!^^Y
X3

Monday, September 6, 2010

Hot Issue...!!!^^


Asslamu'alaikum W.B.T...
sape la baby yg kecik molek tu eik...
haaaa....
klo nk tau...
dier la ank saudara baru aku...
cute kan....
huhuhu
lahir pd 6 September 2010 iaitu hari neh tad kat kuching..nama dier blm d tentukn oleh mak n pak dier lag...
huhuhuhuhuhu
kterorg yg ada kat sarikei neh tad excited sesgt n x prcaya yg kteorg neh ada ank saudara baru...
huhuhuhuhu....
x sbr rasanya nk dukung baby neh...nk kish2 dier...huhuhuhu
then...hari neh tad plak kterorg mula buat kuih raya..
hm..
nmpk sedap..hahaha
mmg dasar kuat makan la aku neh..
jad esok nk smbung buat kuih lag ler...
best jgk buat kuih scra beramai2...
cepat siap...dh tu berkat buat kuih ramai2 time2 puasa neh..
tmbh2 time buat kuih ngn adik beradik sndiri...
daripda kiter beli kuih lbh baik buat sndiri...
kuih yg kter beli tu mmg sedap...sedap sesgt...trutama kek lapis sarawak...(chewah...puji kek negeri sndiri..hehehe...apa slhnyer...)
tapi,kuih yg kta buat sndiri lebih sedap n berkat....
huhuhuhu
okeh la....
smpai sini la dulu....
aku dh mngantuk dh neh...

da....wassalam....^^Y





Sunday, September 5, 2010

tidak kesampaian~~!!^^Y

Salam...
hari neh tadi kterorg ada buat majlis Tahlil utk tok,nek n bnyk lagi...
aku pun x ingat lag dh...
yg aku tau tahlil utk tok n nek ku la...
bnyk jgk la org yg dtg kat rumh kterorg tadi...
majlis tu kterorg buat waktu berbuka puasa tadi...huhuhu
jiran2 smua dtg...
kwn2 abg aku yg dari jauh pun snggup dtg jgk...huhuhu..
tp pas dierorg lepak2 kat rumah tadi,dierorg balik la lagi ke seratok sbb esok abg ku n kengkwn dier tu ada kerja...
x cuti pon...huhuhu...
pastu,hari Jumaat tu kwn aku ader ajak aku g berbuka puasa kat KFC hari kelmarin...tp aku x dpt sbb kakak2 aku balik hari tu...
jad,dia tangguhkan ke hari neh....
hari neh pun aku x dpt ngn dierorg sbb ada majlis tahlil neh...
huuuhuhuu...
mmg x der jodoh la kterorg nk jumpa time2 cuti neh...
Tidak Kesampaian....hahahahahahaha
insya Allah rayer neh aku ada jumpa korg eik...huhuhu
jad klo nk jumpa aku,dtgla rumah aku time rayer neh k~~!!
^^Y

Saturday, August 28, 2010

Salam...
hm....
for this 1 week,me will be so busy...
busy wif my exam n also taking care of my nephew,Afiq...
huhuhu...
so,i will become a Mom for a week...
just 4 a while la...
he still schooling 4 this week...
his mom,dad n lil bro go back 2 K'cing 1st bcoz my sis(his mom) want to give birth liao...
but not now la...
the date around the corner liao...
huhuhu...so excited to know my new nephew's look like...
uhuhuhuhu...
me will tke cre of my son...
bersbr la wahai Lalink ku,Afiq...
next Sunday u'r Abah will come to fetch u...okeh...
^^Y

Friday, August 20, 2010

Salam...
fuhhh....lame gak tak mengupdate eden punya blog neh...
tengok...smpai dh berkulat blog eden stlh sekian lama x diupdate...
hehehehehe....
hari neh hari yg ke 11 utk umat2 Islam berpuasa....
lame jgk eik...
x berasa pulak...
time2 puasa neh la eden mmg x da idea lngsung nk menulis2 blog neh...
eden pun heran...
hehehe
mybe,otak eden neh ada prblm kot...
mungkin memori otak eden kecik sgt smpai x larat nk terima maklumat2 yg d prlukan utk tulis blog neh...
maklumla,minggu dpn kteorg dh nk ujian...
atau,generator2 yg ada dlm otak eden neh dh berkarat smpai x dpt nk berfungsi dgn baik...
sbb tu la kot eden x der idea lagi neh...
hehehehehe....
anyway,kpd Kawan2 ku & Classmate ku , smoga berjaya dlm ujian mngu depan eik~~
all the best 2 u all..
Jia You~~Jia You~~!!
^^Y

p/s:Miss & Luv U my Sis~~!!

Saturday, August 14, 2010

Kurang AJO!!^^Y

AららムしムᄊŲ'ムしムノҜŲᄊ W.B.T

hahaha...
Aku baru jer habis bersahur...
haha...

rupa2 nya dh 5 hari kter org Islam kat dunia neh berpuasa...
then,x lama lagi dh nk raya dh...
eee....

x sbr aku menunggu saat itu...
mane x nya...
smua ahli kluargaku ada kat rumah...
huhuhu...
maybe x la smua sbb kakak2 aku mungkin balik kat rumah mertua diaorg...
huhuhu...
x pe2...

HAHAHAHAHA!!
aku ada berita yg agk2 menakutkan diriku sndiri n agak2 melucukan...

tp bagi aku,memang lucu sgt2 lah...
sbb peristiwa itu aku yg lalui...
hahahahahahahaha....
nk tau ker?
huhu...
neh...ambik kau...






CICAK!!!

hahahaha.....
mcm neh criter tu...
time aku g tandas pas sahur tadi...
tgh2 aku basuh kaki....
Tap!!
cicak tu jatuh...
1st tu aku tengok apa yg bunyi tu...
pas aku tengok,ape lagi...
MAKKKKKKKKKKKKK!!!!
hahahaha....
kurang AJO ko Cicak!
buat malu aku jer...
nsb baik org tak dgr aku mnjerit tau...hahahaha...
aku cter la ngn mak,kakak aku....
ape lag diaorg...
aku tanya ngn diaorg,ada dgr org mnjerit x tadi...
diaorg ckp x der...
haha...nsb baik...
ketawa la...
hehehe....
aku pas kluar dr tandas tu x henti2 aku ketawa sbb trkezutt...
hahaha...
kurang AJO sesgt ko neh cicak...
ku ingat'n ko kwn baik aku...
tp,sanggup plak ko buat aku cmneh..
smpai nk pecah jntung aku krn ko seekor tau...
x pe2...
bleh d maafkan...
asal'n org x dgr aku jerit tadi...hahaha
pas kejadian tu td,aku rs fobia plak ngn makhluk2 Allah yg kcik cmtu...
dulu,belalang...
skrg neh,cicak plak...
hehehehehe....
ok la...
smpai sini jer la dulu cter aku...
aku nk smbung tdo jap...
pasneh nak ngn Mak Pak aku jln...
hohoho...
jgn jad mcm kelmarin...
smpai hati diaorg x ckp ngn aku yg diaorg jalan...
hahaha...
hari neh...
aku x nk lps'n pluang keemasan tu...
hahaha...
lagpun aku dh ingat'n mak aku mlm tadi ngn pagi neh tadi...
hohohoho...
jgn buat2 lupa dh la...
^^Y
ok2...dh2...
hehehe...
da.da...
Assalamu'alaikum~~!!

ρ'ѕ:Kαк Aуα!!ѕLмт вρσѕA 2 υ 2 ∂єαя!!нєнє..α∂ιη∂α мυ тℓн кιѕн кιѕн мαк ραк вg ριнαк Kαкαη∂α...нαнαнα...υ вαℓιк ηαηтι,ктєя g ѕєявυ вαzαя Rαмα∂нαη ѕαмє2...σк!!нαнαнα...
мιѕн υ ѕσ мυ¢н вєвєн...Lσνє U 2!!;-*


Saturday, July 31, 2010

Renungi La~~!!=.=

"Kisah Terpisahnya Roh Dari Jasad"

Dalam sebuah hadith daripada Aisyah r.a katanya, "Aku sedang duduk bersila di dalam rumah. Tiba-tiba Rasulullah S.A.W datang dan masuk sambil memberi salam kepadaku. Aku segera bangun kerana menghormati dan memuliakannya sebagaimana kebiasaanku di waktu baginda masuk ke dalam rumah. Nabi S.A.W bersabda, "Duduklah di tempat duduk, tidak usahlah berdiri, wahai Ummul Mukminin." Maka Rasulullah S.A.W duduk sambil meletakkan kepalanya di pangkuanku, lalu baginda berbaring dan tertidur.

Maka aku hilangkan uban pada janggutnya, dan aku dapat 19 rambut yang sudah putih. Maka terfikirlah dalam hatiku dan aku berkata, "Sesungguhnya baginda akan meninggalkan dunia ini sebelum aku sehingga tetaplah satu umat yang ditinggalkan olehnya nabinya." Maka aku menangis sehingga mengalir air mataku jatuh menitis pada wajah baginda.

Baginda terbangun dari tidurnya seraya bertanya, "Apakah sebabnya sehingga engkau menangis wahai Ummul Mukminin?" Masa aku ceritakan kisah tadi kepadanya, lalu Rasulullah S.A.W bertanya, "Keadaan bagaimanakah yang hebat bagi mayat?" Kataku, "Tunjukkan wahai Rasulullah!"

Rasulullah S.A.W berkata, "Engkaulah katakan!," Jawab Aisyah r.a : "Tidak ada keadaan lebih hebat bagi mayat ketika keluarnya mayat dari rumahnya di mana anak-anaknya sama-sama bersedih hati di belakangnya. Mereka sama-sama berkata, "Aduhai ayah, aduhai ibu! Ayahnya pula mengatakan: "Aduhai anak!"

Rasulullah S.A.W bertanya lagi: "Itu juga termasuk hebat. Maka, manakah lagi yang lebih hebat daripada itu?" Jawab Aisyah r.a : "Tidak ada hal yang lebih hebat daripada mayat ketika ia diletakkan ke dalam liang lahad dan ditimbuni tanah ke atasnya. Kaum kerabat semuanya kembali. Begitu pula dengan anak-anak dan para kekasihnya semuanya kembali, mereka menyerahkan kepada Allah berserta dengan segala amal perbuatannya." Rasulullah S.A.W bertanya lagi, "Adakah lagi yang lebih hebat daripada itu?" Jawab Aisyah, "Hanya Allah dan Rasul-Nya saja yang lebih tahu."

Maka bersabda Rasulullah S.A.W : "Wahai Aisyah, sesungguhnya sehebat-hebat keadaan mayat ialah ketika orang yang memandikan masuk ke rumahnya untuk emmandikannya. Maka keluarlah cincin di masa remaja dari jari-jarinya dan ia melepaskan pakaian pengantin dari badannya. Bagi para pemimpin dan fuqaha, sama melepaskan serban dari kepalanya untuk dimandikan.

Di kala itu rohnya memanggil, ketika ia melihat mayat dalam keadaan telanjang dengan suara yang seluruh makhluk mendengar kecuali jin dan manusia yang tidak mendengar. Maka berkata roh, "Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah, lepaskanlah pakaianku dengan perlahan-lahan sebab di saat ini aku berehat dari kesakitan sakaratul maut." Dan apabila air disiram maka akan berkata mayat, "Wahai orang yang memandikan akan roh Allah, janganlah engkau menyiram air dalam keadaan yang panas dan janganlah pula dalam keadaan sejuk kerana tubuhku terbakar dari sebab lepasnya roh," Dan jika merea memandikan, maka berkata roh: "Demi Allah, wahai orang yang memandikan, janganlah engkau gosok tubuhku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh."

Apabila telah selesai dari dimandikan dan diletakkan pada kafan serta tempat kedua telapaknya sudah diikat, maka mayat memanggil, "Wahai orang yang memandikanku, janganlah engkau kuat-kuatkan dalam mengafani kepalaku sehingga aku dapat melihat wajah anak-anakku dan kaum keluargaku sebab ini adalah penglihatan terakhirku pada mereka. Adapun pada hari ini aku dipisahkan dari mereka dan aku tidakakan dapat berjumpa lagi sehingga hari kiamat."

Apabila mayat dikeluarkan dari rumah, maka mayat akan menyeru, "Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meninggalkan isteriku menjadi janda, maka janganlah kamu menyakitinya. Anak-anakku telah menjadi yatim, janganlah menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari ini aku akan dikeluarkan dari rumahku dan meninggalkan segala yang kucintai dan aku tidak lagi akan kembali untuk selama-lamanya."

Apabila mayat diletakkan ke dalam keranda, maka berkata lagi mayat, "Demi Allah, wahai jemaahku, janganlah kamu percepatkan aku sehingga aku mendengar suara ahliku, anak-anakku dan kaum keluargaku. Sesungguhnya hari ini ialah hari perpisahanku dengan mereka sehingga hari kiamat."


p/s:bertaubat la sblm trlmbt~~!!^^Y